Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Sommarhagen på Frösö

Hörnefors och Peterson- Berger

Sevärdheter och utflyktsmål

Konst och Kultur i "Hörneåfors"

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Sommarhagen på Frösö

Har Frösön utanför Östersund någon beröring med Hörnefors? Svaret på den frågan är - mycket liten. Där ligger Wilhelm Peterson-Bergers gård Sommarhagen, en sevärdhet och ett besöksmål vilket denna artikel berättar om.

Wilhelm Peterson-Berger

Bild 1. Wilhelm Peterson-Bergers hus Sommarhagen. Huset byggdes 1913-14. Huset ritades av Wilhelm Peterson-Berger själv och byggdes av en byggmästare från Åre.

Huset är idag ett museum som Redaktionen besökte sommaren 2024. I länken till museet berättas allt i text och bilder, vilket Becken-Webben inte behöver repetera här. Istället fokuseras på några unika detaljer.

Wilhelm Peterson Berger är begravd vid Frösö Kyrka, någon kilometer från sitt Sommarhagen. Wilhelm Peterson Berger var en norrlänning, och han torde ha besök Hörnefors vilket vi återkommer till i kommande artiklar.

Wilhelm Peterson-Berger

Bild 2. Stilen både utvändigt och invändigt är karakteristisk för nationalromantik med fornnordiska drag, med influenser från bland annat Norge.

För den musikintresserade - och för den som kanske spelar piano - är Wilhelm Peterson-Berger välkänd. Intåg i sommarhagen, Frösö blomster och Sommarsång är äkta sommar för många. I dessa toner är sommaren lång - inte kort och utan "sandaler i plast".

Wilhelm Peterson-Berger

Bild 3. En skillnad i arkitektur som lyfts fram jämfört med Norge och fornnordisk stil gäller fönstren. I Norge är fönstren spröjsade i små rutor. I fornnordisk tid fanns små gluggar (vindögon - ett ord som givit upphov till engelskans "window"). Sommarhagen har istället stora fönster - möjligtvis en amerikansk influens enligt museet - genom vilka fjärran snötäckta fjäll och Storsjöns vatten kan beskådas. Naturen var just en anledning för Wilhelm Peterson-Berger att bosätta sig på platsen.

Hörneå och Hörnefors har en musikalisk tradition. Man kan fundera ifall Wilhelm Peterson-Berger kom i kontakt med byns musikvirtuoser under besök i början av 1900-talet, bland dem Algot Engström och Johannes Norgren. Wilhelm Peterson-Berger bodde i Stockholm mellan från 1895 och 1930. Där verkade han bland annat som musikrecensent i Dagens Nyheter, ofta med hårda omdömen. Man kan förmoda att om han hade något att säga om Algot på dragspel eller Johannes på fiol så var det nog negativt.

Wilhelm Peterson-Berger

Bild 4. Wilhelm Peterson-Bergers kök. Till höger ses en modern AGA-spis, monterad 1930.

Wilhelm Peterson-Bergers ordval som musikrecensent var ofta nedsättande. Sådan var chargongen i dåtidens medier, och kanske är den inte bättre idag. På wikipedia framkommer en del negativt att säga om Wilhelm Peterson-Bergers ordval i vissa hänseenden, vilket inte utvecklas mer här.

Wilhelm Peterson-Berger

Bild 5. Wilhelm Peterson-Berger var en kattvän.

Wilhelm Peterson-Berger

Bild 6. Strax utanför dörren hade Wilhelm Peterson-Berger en gravplats för sina katter - KURRE - bland Frösö blomster.

I några kommande artiklar berättas mer om kopplingen till Hörnefors.

--ooOoo--

Gunnar Engström, 2024-10-19

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se